top of page
Zoeken
Foto van schrijverArjen Waanders

Minder grijs en meer groen tegen klimaatverandering

Het wordt steeds warmer en we krijgen steeds meer te maken met hittegolven en warme zomers. Om het stadsklimaat aangenamer te maken, moet er meer groen in de stad komen. Inwoners van Thiemsland hebben een initiatief ingediend om meer groen in hun buurt te krijgen. Deze week werd er gestart met de werkzaamheden.





Eén van de bijkomende effecten van hitte is hittestress. Wanneer er sprake is van extreme hitte is het in de stad veel warmer dan bijvoorbeeld op het platteland. In steden heb je veel bestrating, pleinen en gebouwen. Al deze ‘grijze’ constructies houden de warmte vast. Dit wordt ook wel het hitte-eilandeffect genoemd. De gebouwen en bestrating nemen veel zonlicht op en houden de warmte vast. Door alle bebouwing is er relatief weinig wind. Alle bebouwingen stralen de hitte uit, tot ver in de nacht.


Plaknachten

Volgens cijfers van het KNMI kan het in de zomer gemiddeld 1 graad warmer zijn dan in de landelijke omgeving. In de nachten loopt dit temperatuurverschil op tot 5 graden Celsius. Dit klinkt weinig, maar vooral gedurende de nacht is dit verschil te merken. Plaknachten zijn voor veel mensen in de stad een lastig probleem. Meer groen zoals bomen en planten geven een schaduw en absorberen minder zonlicht. Ook kan er meer regenwater in de grond infiltreren.


Asfalt eruit

Een voorbeeld van een versteende omgeving is Wessex in de Hengelose wijk Thiemsland. Voorheen een zielig stuk asfalt zonder een echte functie. Een graafmachine is druk bezig met het verwijderen van het asfalt. Al 20 jaar is dit stukje grond een doorn in het oog voor veel bewoners van Wessex. Het moet een groene oase worden. Buurtbewoner Marga Huiskes is maar wat blij dat het asfalt plaats maakt voor groen: “Het ontwerp past perfect in het plaatje van wat wij wilden. Wij wilden groen en het wordt ook nog groen.” Huiskes en haar buren hebben het initiatief aangedragen bij het project ‘van grijs naar groen’ van de gemeente Hengelo.


Vergroenen

“De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld zodat bewoners initiatieven kunnen aandragen waar zij graag een transformatie zien van grijs naar meer groen”, zegt wethouder Mariska ten Heuw. De wijk Woolde, waar Thiemsland onder valt, is de eerste buurt die meedoet met het project. Het initiatief van Huiskes en haar buren kreeg de meeste stemmen, waardoor dit nu wordt uitgevoerd. Per wijk wordt 75.000 euro vrijgemaakt om te vergroenen. Volgens Ten Heuw heeft het vergroenen een tweedelig effect op de buurt: “We weten dat mensen het mooi vinden, het verhoogt de leefbaarheid in de buurt. Meer groen houdt ook meer water vast en helpt tegen de hitte.” Bij zware regenbuien kan het overtollige regenwater ook beter in de grond geïnfiltreerd worden.




9 weergaven0 opmerkingen

Commenti


Post: Blog2_Post
bottom of page