top of page
Zoeken
Foto van schrijverArjen Waanders

Veel tegels in de tuin: 'In tijden van klimaatverandering is dit not-done'

Het is een wat grauwe dag. In de tuin van Frans Besselink staan allerlei bloemen en planten. Bijen en hommels voelen zich thuis, net zoals Besselinks poedel, die vrolijk door de tuin banjert. Tuinen zoals die van Besselink zie je niet altijd. Vooral in steden wordt er al snel gekozen voor de praktische, uitgestrekte terrassen en tegels.



Besselink is lid van tuiniersvereniging Groei & Bloei Hengelo. Groei & Bloei is één van de organisaties die is aangesloten bij Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief dat pleit voor de onttegeling van de Nederlandse achtertuinen. Uit cijfers van ingenieursbedrijf Cobra Groeninzicht blijkt dat in 2018 ruim 52% van de achtertuinen in Hengelo betegeld is. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met zware regenbuien en lange periodes van droogte. Tegels kunnen veel overlast veroorzaken: "De meeste tegels laten het water afstromen naar het putje, terwijl wij dat water hard nodig hebben. Wil je je tuin in leven houden, dan moet je ervoor zorgen dat je het water vasthoudt en het grondwater op peil houdt", zegt Besselink. Door de bestrating kan het water niet in de grond infiltreren.


Afkoppelen Besselink heeft zelf een terras betegeld. "Het terras is zo aangelegd dat al het water dat op het terras valt meteen de tuin in stroomt." Ook heeft Besselink het platte dak van de aanbouw afgekoppeld. Het water loopt via de goot twee grote regentonnen in. "Als er een zware stortbui komt, kan de regenton helemaal vollopen. Het water uit de regenton gebruik ik dan om de planten water te geven."


Hittestress Naast wateroverlast is ook hittestress een probleem. Hittestress is de hitte die reflecteert op stenen en beton. In steden is relatief veel bestrating en tegels, hierdoor is de temperatuur in de stad vaak warmer dan buiten de stad. Door bomen en planten te plaatsen wordt het koeler in de zomer. Er wordt vaak gekozen voor tegels omdat het praktisch is. Andere argumenten zijn dat mensen er geen tijd voor hebben, ook zijn de tuinen in de stad vaak wat kleiner. Volgens Besselink hoeft dat geen probleem te zijn: "Mocht je er geen ruimte voor hebben, kun je ook verticaal gaan. Je kunt bijvoorbeeld klimop tegen de muur op laten groeien." Ook zegt de tuinier dat vaste planten niet gek veel onderhoud nodig hebben. "Je hoeft niet meteen van die joekels in de tuin te hebben. Je kunt ook kleine plantjes nemen", aldus Besselink.

8 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page